neděle 18. května 2014

Budislav: Stali jsme se hendikepovanými

Jako redaktoři školního časopisu Třesk jsme se zúčastnili projektu Probuďme sebe i ostatní, jehož částí byl vzdělávací víkend na táborové základně v Budislavi. Mohli jsme se setkat se handicapovanými lidi a seznámit se s jejich životním příběhem, vcítit se do jejich kůže a alespoň trochu se s nimi ztotožnit.
Plnění úkolů s naším „provizorním“
handicapem bylo často
velmi úsměvné, ale také náročné.
Během víkendu jsme si mohli vyzkoušet, jaké je to být handicapovaným. Měli jsme zavázané oči, svázané nohy a ruce. Ve volném čase jsme hráli hry, které většinou byly zaměřené na handicap. Mohli jsme se tak částečně vcítit do kůže handicapovaných. K našim aktivitám patřilo na-příklad hledání citátů poslepu, v noci jsme pak putovali za naším uzdravením z našeho postižení.
Přijel za námi vozíčkář a reprezentant ve stolním tenise Petr Svatoš. Ten nám vyprávěl svůj životní příběh a také zmínil jeho úspěchy ve stolním tenise. Zaujal nás jeho vozík,na kterém jsme se mohli projet a také jeho speciální auto. Jeho příběh nás velice zaujal. Díky němu jsme si mohli představit život vozíčkářů.
Být nevidomý je opravdu těžké.

Nesměla také chybět beseda s redaktorkou Sylvou Horákovou, která nám ukázala, jak média berou tyto lidi a jak se k nim chovají. Také jsme si zkusili napsat tiskovou zprávu a seznámili jsme se s tím, jak by vůbec měla vypadat.
Hlavním cílem tohoto víkendu bylo vytvořit speciální číslo našeho časopisu Třesk, které bude zaměřeno na handicap. Lidé by se tímto měli „probudit“ a změnit svůj postoj k handicapovaným, protože jsou to normální lidé a my je nemůžeme jen tak odsuzovat.
redakce

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš komentář.
Redakce Třesku